A Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) elindult egy népegészségügyi komplex projekt az emberi szervezetbe jutó ólom ellenőrzésével kapcsolatosan. A mérések során a csapvíz ólomtartalmát is vizsgálják, erre vonatkozóan az NNK egy feltáró monitoring programot indított.

Az ólom egy nehézfém, amely elsősorban a várandósok és a kisgyermekek szervezetébe jutva okozhat egészségkárosodást. Az ivóvíz ólomtartalmának határértéke 10 µg/l a jelenleg hatályos jogszabály szerint. Országos szinten a határértéket meghaladó ólomtartalmú minták aránya csupán 1-3%, a legtöbb településen – így a főváros területén is – megfelelő minőségű a szolgáltatott ivóvíz. A régi épületekben fellelhető ólomcsövekből, szerkezeti anyagokból azonban kioldódhat ólom az ivóvízbe, így célzott monitorozás vált szükségessé a reprezentatív országos felméréshez.

Országosan egységes szempontok alapján jelölték ki a különböző mintaterületeket a feltáró felméréshez, amelynek időtartama várhatóan 6 hónap. Budapesten a feltáró monitoring program keretében az alábbi mintaterületeken élő lakosság, ill. itt található közintézmények, gyermekintézmények, stb. jelentkezését várják a programba:

  • Budapest 01. kerület Krisztinaváros
  • Budapest 03. kerület Békásmegyer
  • Budapest 03. kerület Óbuda hegyvidéke
  • Budapest 04. kerület Újpest
  • Budapest 06. kerület Terézváros
  • Budapest 11. kerület Gazdagrét
  • Budapest 13. kerület Angyalföld
  • Budapest 13. kerület Újlipótváros
  • Budapest 19. kerület Wekerletelep

A fentiek mellett - lakóhelytől függetlenül – az embereknek lehetőségük van az általuk fogyasztott ivóvíz ólomtartalmának ingyenes vizsgálatára az ún. Nyitott Laboratórium keretében. A mérés eredményének függvényében az NNK munkatársai tájékoztatást, tanácsot adnak az esetlegesen szükséges és lehetséges teendőkről.

További információ az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 jelű projektről, illetve a feltáró monitoringról az efop180.antsz.hu honlapon található, a lakossági felhívás - plakát és szóróanyag formájában – pedig a projekt honlapján elektronikusan elérhető.

További kérdések esetén az érdeklődők az alábbi elérhetőségek egyikén tudják felvenni a kapcsolatot a feladatot koordináló Ólom Munkacsoporttal:

olom@nnk.gov.hu
olom@oki.antsz.hu
feltaro@nnk.gov.hu

A vizsgálatokkal kapcsolatosan az NNK a facebook oldalán az alábbiakban elérhető videót tette közzé:

Tájékoztató videó megtekintése itt!