A honvédség tűzszerészei sikeresen kiemelték a második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos rombolóbombát a Városligetnél. Megtörtént a lezárt utcák feloldása és megindulhat a forgalom, a lakók visszatérhetnek a lakóhelyeikre. A BKK járatai hamarosan a megszokott útvonalon közlekednek.

Sikeresen kiemelték a robbanótestet a Városligetnél

A honvédség tűzszerészei 11 óra magasságban sikeresen kiemelték a második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos rombolóbombát a Városligetnél. A robbanótest szállítható állapotban van, így a helyszíni hatástalanításra nincs szükség. A robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják és később kontrollált körülmények között fogják megsemmisíteni. 11:20 perckor megtörtént a lezárt utcák feloldása és megindulhat a forgalom, a lakók visszatérhetnek a lakóhelyeikre. A BKK járatai hamarosan a megszokott útvonalon közlekednek. A robbanótest hatástalanítása miatt mintegy 3500 embernek kellett elhagynia otthonát.

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága és a közreműködő szervezetek köszönik a lakosság és az érintett területen dolgozók türelmét!

###

Megkezdődött a teljes területzár

A Városliget művelet alá vont területét és annak 500 méter sugarú környékét a rendőrség lezárta, oda így már sem autóval, sem gyalogosan bemenni nem lehet. A lezárt területet a lakosság és a területen dolgozók elhagyták. A két érintett kerületben kijelölt befogadóhelyekre eddig 30 fő jelentkezett, egy embert egészségi állapotára való tekintettel, előzetesen egyeztetve, az Uzsoki Utcai Kórházba szállítottak a kiürítés idejére. A BKK érintett járatai a területet elkerülik. A rendőrség a lezárás utolsó mozzanatait végzi, hamarosan ők is elhagyják a területet, majd átadják a Honvédség tűzszerészeinek a helyszínt, akik megkezdik a robbanótest kiemelését. A robbanótest kiemelését és állapotfelmérését Debrődi Péter százados, műveleti parancsnok végzi.

###

Megkezdődött a kiürítés a Városligetnél

A műveletbe bevont területen mostantól részleges területzár van érvényben, így a területre bemenni már nem lehet. A területen érintett BKK-járatok nem állnak meg a Dembinszky utca (75-ös és 79-es trolibusz, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz), az Ötvenhatosok tere (74-es és 75-ös trolibusz), valamint a Zichy Géza utca megállóban (74-es és 75-ös trolibusz). A hatástalanítás idején a BKK érintett járatai módosított útvonalon haladnak és az Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út érintett szakaszait elkerülik.

#####

 

A Városliget Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út kereszteződéséhez közel eső részénél egy zárt építkezésen egy második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogramm tömegű rombolóbombát azonosítottak be a tűzszerész katonák. A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei 2019. július 26-án, péntek délelőtt várhatóan 8-13 óra között hajtják végre. A művelet idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében a területi adottságoktól függően mintegy 500 méter sugarú körben a rendőrség kiürítést rendelt el. Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb péntek délelőtt 8 órától el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Az érintett lakosság számára a két kerületben egy-egy befogadó helyet jelöltek ki: a VII. kerületben a Baross Gábor Általános Iskolát (1076 Budapest, Hernád utca 42-46), a XIV. kerületben a 1145 Pétervárad utca 11-17. alatt található házasságkötő termet, valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgásukban korlátozottak szállításáról és felügyeletéről is gondoskodnak a hatóságok.

A lezárt területen a közúti és a közösségi közlekedést is korlátozzák a művelet idejére: reggel 8 órától lezárják a VII. kerületi István u., Marek József u.,  Dembinszky u. és Peterdy utca  Dózsa György út és Murányi utca közé eső szakaszait, valamint a XIV. kerületi Cházár András utcát. Reggel 8 órától a tűzszerész munka megkezdéséig, várhatóan délelőtt 10 óráig már csak az átmenő forgalmat engedélyezik a Dózsa György úton a Thököly út és a Damjanich utca között, illetve az Ajtósi Dürer soron a Dózsa György út és a Stefánia út között. Ezután, várhatóan 10 órától a művelet befejezéséig e főútszakaszokat is teljesen lezárják, oda az itt közlekedő autóbusz és trolibuszjáratok sem hajthatnak be. A közösségi közlekedést érintő változásokról a Budapesti Közlekedési Központ ad részletes tájékoztatást.

A kiürítés a VII. és XIV. kerületekben összesen mintegy 3500 embert érint. A rendőrség munkatársai a kiürítési területen található háztartásokat felkeresik, a lakosságot tájékoztatják, illetve a postaládákba tájékoztatókat helyeznek el.

A kiürítés a következő címeket érinti:

 • Ajtósi Dürer sor 1 – 15,
 • Cházár András utca 17-19 és 18-22.,
 • Dózsa György út 29., 52., 54., 56,. 58., 60., 62., 64., 66., 68., 70., 72., 74., 76.,
 • István u. 42., 44., 51., 53.,
 • Marek u. 38., 40., 37., 39., 41.,
 • Dembinszky u. 52., 54., 47., 49., 51.,
 • Peterdy u. 40., 37., 39., 41.,

Útlezárások és közösségi közlekedési korlátozások

Várhatóan reggel 8 órától az érintett BKK-járatok nem állnak meg a Dembinszky utca (75-ös és 79-es trolibusz, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz), az Ötvenhatosok tere (74-es és 75-ös trolibusz), valamint a Zichy Géza utca megállóban (74-es és 75-ös trolibusz).

A művelet idején az érintett BKK-járatok módosított útvonalon közlekednek az alábbiak szerint:

 

 • a 74-es trolibusz a lezárt területet a 70-es trolibusz vonalán, a Városligeten keresztül kerüli el, a Vakok Intézete és a Nefelejcs utca közötti megállóit nem érinti,
 • a 75-ös trolibusz az Állatkerti körút felé terelve közlekedik, nem érinti a Vágány utca/Dózsa György út és a Stefánia út/Thököly út közötti megállókat,
 • a 79-es trolibusz a Rottenbiller utca felé terelve közlekedik,  a Keleti pályaudvar és a Damjanich utca között több megállót nem érint,
 • a 20E autóbusz a Hungária körút felé terelve közlekedik, nem érinti a Hősök tere megállót,
 • a 30-as autóbusz a Dózsa György út Ajtósi Dürer sor szakaszát elkerülve közlekedik, a Keleti pályaudvar és a Damjanich utca között több megállót nem érint.

 

A robbanótest hatástalanításáról részletes tájékoztatást és további híreket kaphat a kormányhivatal weboldalán, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Facebook oldalán.

Tájékoztató VII. kerületi lakosok részére.

Tájékoztató XIV. kerületi lakosok részére.