Immár negyedik alkalommal települt ki a Sziget Fesztiválra a kormányhivatal azzal a céllal, hogy a látogatók gondtalanul érezhessék jól magukat, információkkal és ügyintézési lehetőséggel segítsék őket – mondta el a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a Sziget központjában található Budapestinfo Point háznál tartott sajtótájékoztatón.

Tuzson Bence Fotó: Ligeti Edina

Tuzson Bence közölte, a „Sziget Járási Hivatalban” Budapest Főváros Kormányhivatala biztosít szolgáltatásokat a fesztivál résztvevői számára. Ezzel azt segítik, hogy a fesztiválozók gondtalanul érezhessék jól magukat: ha ügyintézéssel kapcsolatos információra van szüksége valakinek, azt megkapja, de lehetőség nyílik konkrét ügyintézésre is: itt kaphat ideiglenes igazolványt, és okmány cseréjét is kezdeményezheti.

Tuzson Bence közölte, a fesztiválon elveszett és leadott igazolványokat megpróbálják visszajuttatni a tulajdonosaiknak. Ezt más fesztiválokon már megtették, mintegy hatvan okmány így került vissza a gazdájához.

A kormányhivatal mostani kitelepülésének egyik legfontosabb célja, hogy az egészségmerőzést népszerűsítsék, felhívják a figyelmet a mozgás, a hidratálás fontosságára, valamint a tudatmódosító szerek veszélyeire. Az államtitkár összegezte: a legfontosabb, hogy az idelátogatók a kormányzattól minden segítséget megkapjanak az ügyintézéshez, az egészségmegőrzéshez, valamint a gondtalan és felhőtlen szórakozáshoz.

dr. Uzsák Katalin Fotó: Ligeti Edina

Uzsák Katalin, a Fővárosi Kormányhivatal főigazgatója elmondta, az idei fesztiválon a népegészségügyi terület, az egészségmegőrzés áll a tevékenységük központjában. Példaként említette, hogy bemutatják a helyes kézmosás és a kullancseltávolítás technikáját. A tudatmódosító szerek veszélyeire is felhívják a figyelmet, az érdeklődök egy részeg állapotot szimuláló szemüveget is kipróbálhatnak – közölte. A főigazgató elmondta, a fesztivál teljes időtartama alatt a mobil ügyfélszolgálaton igényelhető e-személyi igazolvány, vezetői engedély, és ügyfélkapu regisztrációt is el lehet végezni.

Uzsák Katalin közölte, a fesztiválon a kormányhivatal munkatársai fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket is végeznek. A Sziget első napján, szerdán 42 ellenőrzést folytattak le, és csak apróbb szabálysértéseket észleltek. A rendezvény ideje alatt a többi mellett ellenőrzik a személytaxik szolgáltatását is – tette hozzá Uzsák Katalin.

Bán Teodóra Fotó: Ligeti Edina

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezető igazgatója elmondta, a BFTK célja a kitelepüléssel a hiteles tájékoztatás, az ügyintézés és Budapest népszerűsítése az idelátogatók körében. A BFTK a fesztiválozóknak a főváros különböző – kulturális, sport – szolgáltatásait is ajánlja. Továbbá ingyenes városnéző sétákat szerveznek, ezzel a korábbi évek tapasztalata alapján is sokan élnek – közölte.

A Fővárosi Kormányhivatal és a BFTK a Budapestinfo Point háznál mobil kormányablakkal, valamint turisztikai tájékoztatással, álláskeresési tanácsokkal, városnéző túrákkal segíti a látogatókat.
A Budapestinfo Point szerdától augusztus 13-áig minden nap 10-től 21 óráig tart nyitva.

Fotó: Ligeti Edina