A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 55. alkalommal tartotta meg küldöttgyűlését november 30-án, a Kamara Napján a Népkerti Vigadóban, Miskolcon.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke köszöntőjében elmondta, hogy 1896-ban adták át a miskolci kereskedők és iparosok adományaiból megépült Erzsébet téri központjukat, ami ma a Miskolci Akadémiai Bizottság otthona. Az elődök a kamara napjává nyilvánítottak a jeles alkalmat. A BOKIK elnöke hozzátette, 1994-ben szintén ezen a napon, november 29-én alakult meg a borsodi kamara.

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja hangsúlyozta, nincs változás, tehát nyugalom, békesség, kiszámíthatóság van a gazdaságban, a társadalomban, ami komoly érték. A megyénkben működő gazdasági társaságok árbevétele több mint 8 százalékkal nőtt, az export pedig még ennél is jobb eredményt ért el: több mint 16 százalékkal bővült. Ez a versenyképesség javulását jelenti. z adózás előtti és utáni bevételekben is 70-80 százalékos emelkedést értek el a megye vállalkozásai, így nem meglepő, hogy a térség ma már komolyabb szerepet vállal az ország gazdasági növekedésében, mint korábban.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere beszédében úgy fogalmazott, az elmúlt évek gazdasági fejlődése alapján lépésről lépésre haladt felfelé a város az ország nagyvárosainak versenyképességi ranglistáján. Miskolc egy olyan várossá vált, ahol a vállalkozói környezet javulásának köszönhetően folyamatosan csökkent a munkanélküliség, emelkedtek a bérek, nőnek az adóbevételek, a cégek pedig perspektívát látnak a letelepüléshez.

A küldöttgyűlés kiemelt témája a megye gazdasági jövőképe volt. A köszöntők után erről tartott előadást Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, melyet a BOKIK elnökének korreferátuma, valamint az „EuroSkills Budapest 2018” rendezvényről szóló beszámolója követett.

A beszédek után díjak és kitüntetések átadására került sor.