Tiszaújvárosi járás

A 249 km2 területen elhelyezkedő Tiszaújvárosi járáshoz 16 település tartozik. A lakónépesség száma a járásban 31 801 fő.

1. Girincs Község Önkormányzata

A településen a kistérségi startmunka mintaprogram téli és egyéb értékteremtő programelem keretében térkő és mederlap gyártás és lerakás valósul meg Kesznyéten, Kiscsécs és a Girincs Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével. Összesen 50 fő foglalkoztatását teszi lehetővé az 54,2 M Ft támogatás.

2. Hejőbába Község Önkormányzata

A mezőgazdasági programban 1,5 hektáron megvalósuló növénytermesztés során burgonyát, csemegekukoricát, vöröshagymát, zöldbabot, borsót sárgarépát és petrezselymet termelnek, amit a közétkeztetésben használnak fel, ill a szociálisan rászorulók között kerül kiosztásra.

A téli és egyéb értékteremtő és a helyi sajátosságokra épülő programokban térkövet gyártanak és raknak valamint kerítést építettek a falu központjában.

A településen 33 közfoglalkoztatott dolgozik 21,5 M Ft támogatás felhasználásával.

3. Kesznyéten Község Önkormányzata

A kistérségi startmunka mintaprogram mezőgazdasági elemében élelmiszernövények termesztésével foglalkoznak: 2,5 hektáron szántóföldi és zöldségnövény termesztés (tök, bab, borsó, hagyma, paprika, paradicsom, káposzta, uborka, sárgarépa, petrezselyem) folyik, ezen kívül fóliasátor kialakítására is sor került. A megtermelt alapanyagokat a helyi konyha használja fel. Céljuk a gyermekétkeztetés és szociális étkeztetés egészségesebbé tétele, az önfenntartás megteremtése.

A programban fűzfa dugványok telepítésére is sor került.

A helyi sajátosságokra épülő programban 15 fő kosárfonással foglalkozik.

A község 34,8 M Ft támogatás felhasználásával 45 fő foglalkoztatását valósítja meg.

4. Szakáld Község önkormányzata

A település 50 fő közfoglalkoztatottnak biztosít munkát a kistérségi startmunka mintaprogram mezőgazdasági és a belterületi közutak karbantartása programokban.

A mezőgazdasági növénytermesztés 4 hektár területen valósítják meg, paradicsom, paprika, sütőtök, sárgarépa, uborka, vöröshagyma, burgonya, mák, babtermesztéssel. A megtermelt zöldségek felhasználására a helyi konyhán kerül sor.

A programban építettek egy 1100 m2 alapterületű fóliasátrat is.

A község 41,2 M Ft támogatásban részesült.

5. Hejőszalonta Község Önkormányzata

A község a kistérségi startmunka mintaprogram 6 elemét (mezőgazdasági, helyi sajátosságokra épülő, téli és egyéb értékteremtő, belvíz elvezetés, illegális hulladéklerakók felszámolása, mezőgazdasági földutak rendbetétele)) valósítja meg. A rendelkezésére álló 59,4 M Ft felhasználásával 79 fő foglalkoztatását oldja meg.

A szántóföldi növénytermesztésben megtermelt javak (burgonya, uborka, paradicsom, stb) teljes egészében a közétkeztetésben kerülnek felhasználásra.

A téli és egyéb értékteremtő programban tésztákat állítanak elő, drótfonatot, térköveket gyártanak.