Sárospataki járás

A 478 km2 területen elhelyezkedő Sárospataki járáshoz 16 település tartozik. A lakónépesség száma a járásban 25 057 fő.

1. Bodrogolaszi Község Önkormányzata:

Az Önkormányzat Mezőgazdasági, Téli és egyéb értékteremtő, Helyi sajátosságokra épülő, Belvízelvezetés, Mezőgazdasági földutak karbantartása kistérségi startmunka mintaprogramokban foglalkoztat 90 fő munkavállalót, és ehhez összesen 72,1 millió forint támogatásban részesült.

A mezőgazdasági programban konyhakerti növényeket termesztenek, melyekből tartósított késztermékeket állítanak elő, valamint a közétkeztetésben kerülnek felhasználásra. Tartanak sertéseket és szárnyasokat, amit szintén a közétkeztetésben használnak fel.

A Helyi sajátosságra épülő programban az idegen forgalom fejlesztését célzó parkot hoztak létre, információs táblákkal, tűzrakó helyekkel, pihenő padokkal, szabadidős tevékenységre alkalmas tiszta rendezett területekkel.

A Téli és egyéb értékteremtő programban tároló helyiséget építettek a közfoglalkoztatási programokban beszerzett szerszámok, gépek tárolására.

2. Erdőhorváti Község Önkormányzata:

Az Önkormányzat Mezőgazdasági, Téli és egyéb értékteremtő kistérségi startmunka mintaprogramokban foglalkoztat 117 fő munkavállalót, és ennek megvalósításra 159, 5 M Ft támogatásban részesült.

A mezőgazdasági programban termesztenek konyhakerti növényeket (hagyma, bab, zöldborsó, sárgarépa, burgonya) és tenyésztenek szárnyasokat, bárányt, nyulat. A megtermelt javakat a közétkezetésben használják fel, egy részét értékesítik.

A Téli és egyéb értékteremtő programban a területükön található erdőkből gyűjtik be a gallyakat amiből aprítékot és brikettet állítanak elő, ezzel tudják biztosítani a közintézmények fűtését, valamint drótfonatot készítenek.

3. Olaszliszka Község Önkormányzata:

Az Önkormányzat Mezőgazdasági, Helyi sajátosságokra épülő, Téli és egyéb értékteremtő, Belvízelvezetés kistérségi startmunka programokban foglalkoztat 142 fő munkavállalót, a bérköltségekhez és a közvetlen költségekhez 142, 4 millió forint támogatásban részesült.

A Mezőgazdasági programban konyhakerti nővényeket termesztenek, fóliás növénytermesztést végeznek, sertést és szárnyasokat tenyésztenek, a megtermelt javak egy részét értékesítik, a túlnyomó hányadát a helyi közétkeztetésben használják fel.

A Helyi sajátosság programban császárfát nevelnek, amit energia növényként kívánnak majd felhasználni, valamint szőlőt termesztenek.

A Téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatásban betonelemeket gyártanak.

4. Komlóska község Önkormányzata:

Az Önkormányzat mezőgazdasági kistérségi startmunka mintaprogramban 45 fő munkavállaló foglalkoztatásához összesen 81, 1 millió forint támogatásban részesült.

A programban kecske tenyésztést, és gyepgazdálkodást folytatnak, valamint kivitelezésre kerül egy helyi termék előállító kisüzem, melyben sajtot, és gyümölcsökből készíthető késztermékeket lehet előállítani.

5. Sárospatak Város Önkormányzata:

Az Önkormányzat Mezőgazdasági, Belterületi közutak karbantartása, Mezőgazdasági földutak karbantartása, Belvízelvezetés, Téli és egyéb értékteremtő kistérségi programokat valósít meg. A
213 fő munkavállaló foglalkoztatásához 190,4 millió forint támogatásban részesült.

A Mezőgazdasági programban szabadföldi és fóliás növénytermesztéssel foglalkoznak, melyet a helyi közétkeztetésben használnak fel. A termékfeleslegek értékesítésre kerülnek.

A Belvízelvezetés programban betonelemeket gyártanak és a csapadékelvezető árkok burkolásához használják fel.

A Téli és egyéb értékteremtő programban fedett buszmegállókat építenek, valamint utcabútorokat gyártanak, melyeket a település területére helyeznek ki, így támogatva az emberek kulturált és kényelmes várakozását, pihenését.

6. Vajdácska Község Önkormányzata:

Az Önkormányzat Mezőgazdasági, Helyi sajátosságra épülő, Belvízelvezetés, Mezőgazdasági földutak karbantartása, Téli és egyéb értékteremtő kistérségi startmunka mintaprogramokban összesen 166 fő munkavállalót foglalkoztat, amelyhez 189,6 millió forint támogatást kapott.

A Mezőgazdasági programban konyhakerti növényeket termesztenek, csirkét, bárányt tenyésztenek, melyek egy részét értékesítik, a döntő hányadát pedig a helyi közétkeztetésben használnak fel.

Évek óta termesztenek uborkát, paprikát, paradicsomot, káposztát ezen termékeket az előző évben közfoglalkoztatási támogatással épült savanyító üzemükben dolgozzák fel, a helyi közétkeztetésben használják fel, illetve értékesítik.

A helyi sajátosságra épülő programban a település központi helyére építettek egy szabadidőparkot, színpaddal, a park burkolásához térkövet készítettek és le is rakták a tervezett területen.

A Belvízelvezetés programban a település csapadékvíz elvezető árkait burkoljál ki betonlapokkal, a lapok öntését is a helyben végzik.

A Téli és egyéb értékteremtő programban a korábban megvalósított savanyító üzemhez építenek autó beállót és hűtőkamrát ezzel segítve a munkafolyamatokban a ki és berakodást és a termékek tárolását.