Miskolci járás

A 973 km2 területen elhelyezkedő Miskolci járáshoz 39 település tartozik. A lakónépesség száma a járásban 245 384 fő.

1. Alsózsolca Város Önkormányzata

Alsózsolca a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programon kívül mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő, és helyi sajátosságokra épülő start mintaprogramokban vesz részt. A kistérségi programokban tésztagyártással és a megtermelt konyhakerti növények feldolgozásával foglalkoznak. Mindezek mellett kosárfonással, textil bábok készítésével, köztéri bútorok előállításával, illetve térkő burkolatok készítésével is bővítik tevékenységi területüket.

A városban 2014 évben a közfoglalkoztatás támogatására 92,1 M Ft állt rendelkezésre, amely hatékony felhasználásával összesen 292 fő közfoglalkoztatott dolgozott.

2. Kisgyőr Község Önkormányzata

A település a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programon kívül mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő, helyi sajátosságokra épülő, valamint belterületi utak karbantartása start mintaprogramokban vesz részt. A mezőgazdaság főtevékenysége a kecsketenyésztés, továbbá fontos szerep jut a konyhakerti növények termesztésének is. A helyi sajátosságra épülő minta program fő vonala néphagyományőrzésként a Betlehem szoborcsoport faragása. Itt kell megjegyezni, hogy a jelenleg elkészült életnagyságú szobrokból álló kompozíció Közép-Európa legnagyobb kültéri Betleheme. A téli értékteremtő programban a sport infrastruktúra fejlesztése a cél.

A községben 182 fő álláskereső jutott a közfoglalkoztatás keretében munkához, a felhasználható forrás 88,9 M Ft volt.

3. Sajókeresztúr Község Önkormányzata

A közfoglalkoztatás támogatására a község számára 73 M Ft állt rendelkezésre, amely összeg felhasználása 14 fő közfoglalkoztatásba vonását biztosította.

Sajókeresztúr Önkormányzata a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programon kívül mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő start mintaprogramokban vesz részt. A mezőgazdaság főtevékenysége a paradicsom, a paprika, a retek, a saláta, a zöldbab, a hagyma és a zöldborsó termesztésére épül. A mezőgazdasági program keretében még rongyszőnyegeket és asztali kosárkákat is készítenek.

Téli és egyéb értékteremtő programban függönyök készre varrása, székszoknyák készítése, népviseleti öltözet és fellépő ruhák varrása, továbbá ikebana fali dekorációk, díszpárnák, tűpárnák, rongybabák, valamint asztalterítők varrása is történik.

4. Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata

A településen 2014 évben 276 fő dolgozott a különböző közfoglalkoztatási programokban, amelyek támogatására 98,4 M Ft forrás állt rendelkezésre.

A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatáson túl Hernádnémeti község Önkormányzata az egyéb értékteremtő programban valamint a belterületi utak karbantartása programlábakban vesz részt. Értékteremtő programjukban helyi pihenő- és közösségi park kialakítása, szerepelt, melyben többek közt a szabadtéri színpadot is kibővítették, készítettek bálabútorokat és térkövet is. A belterületi közutak megújítása program keretében a község útjainak padkáit hozzák rendbe.

5. Hernádkak Község Önkormányzata

A településen mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő, mezőgazdasági utak karbantartása minta program valósult meg. Tökmag és napraforgó termelés mellett padok és virágládák valamint buszváró felújítás valósult meg. Mezőgazdasági utak rendbetétele zajlik.

A programok támogatásának eredményeképpen 194 fő dolgozott a közfoglalkoztatásban, amely támogatására 80,8 M Ft forrás állt rendelkezésre.

6. Parasznya Község Önkormányzata

A település tervezett programjainak megvalósításán 198 fő közfoglalkoztatott dolgozott. A felhasználható támogatás összege 97 M Ft volt.

Parasznya Község Önkormányzata a mezőgazdasági termékek feldolgozása mellett térkő készítéssel és lerakással, varrással illetve drótháló készítéssel foglalkozik. A település az helyi értékteremtő program keretében önerő biztosításával vásárolt egy épületet, melyet a kistérségi start mintaprogram keretén belül alakított át telephellyé.

7. Újcsanálos Község Önkormányzata

A település a mezőgazdasági valamint a téli és egyéb értékteremtő programban vesz részt. A programok keretében a mezőgazdasági lábban tenyésztett sertések részére karámépítés valamint a konyhakerti növénytermesztés számára fűthető üvegház építése valósult meg.

A településen 2014 évben 95 fő közfoglalkoztatott dolgozott, a rendelkezésre álló támogatás
22,3 M Ft.

8. Sajópálfala Község Önkormányzata

Belvízelvezetés kapcsán csapadék elvezető árkok mélyítése, tisztítása valósul meg. A téli és egyéb értékteremtő programba virágládák, szeméttárolók készítése és térburkoló elemek gyártása történik.

A községben 113 fő kapott munkalehetőséget a programokban, a rendelkezésre álló támogatás
40,9 M Ft.

9. Felsőzsolca Nagyközség Önkormányzata

Felsőzsolca önkormányzata idén vett részt először mezőgazdasági programban. A megtermelt zöldségek (burgonya, hagyma, káposzta, cékla) a helyi konyhán kerülnek feldolgozásra, eladásra nem termelnek. Az egyéb értékteremtő program keretén belül térkövet valamint járdalapokat gyártottak, a kiállításon is ezeket mutatták be. A legyártott termékeket a település lakókörnyezet javítása érdekében használják fel a belterületi közutak programlábon belül. Részt vesznek még az illegális hulladéklerakók felszámolása programlábban is.

A településen a támogatásként rendelkezésre álló 356,5 M Ft 1 004 fő álláskereső közfoglalkoztatását teszi lehetővé.

10. Berzék Község Önkormányzata

Berzék Község Önkormányzata az általános hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program mellett mezőgazdasággal foglalkozik a Miskolc Kistérség Többcélú Társulásán belül. A fő termékeket a konyhakerti növények adják, emellett bodzatermeléssel, annak többrétű felhasználásával foglalkoznak.

A községben 228 fő közfoglalkoztatott dolgozott, a támogatásként rendelkezésre álló 94 M Ft felhasználásának eredményeképp.

11. Arnót Község Önkormányzata

A település a hosszabb időtartamú közfoglalkozatás mellett mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő, belvízelvezetés, helyi sajátosságokra épülő, illegális hulladéklerakók felszámolása és közúthálózat javítása közfoglalkoztatási programokban vesz részt. Ezen programokon belül térkő készítéssel, konyhakerti növények termesztésével foglalkozik. Az Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a közösség építésére, ennek jegyében a közösségi tér fejlesztéssel, utcabútorok gyártásával is foglalkoznak.

A programok megvalósításában 289 fő közfoglalkoztatott vett részt, a biztosított támogatás 124,9 M ft volt.

12. Sajóhídvég Község Önkormányzata

A településen az általános hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programokon kívül, illegális hulladéklerakók felszámolása, mezőgazdasági földutak rendbetétele, belvízelvezetés, téli és egyéb értékteremtő, illetve mezőgazdasági programokban vesz részt. Az értékteremtő programban térburkoló és mederburkoló elemeket gyárt, melyeket más programokban használnak fel. A mezőgazdasági program keretén belül kertészetet és palántanevelő fóliasátrat tartanak fenn. Ezen kívül konyhakerti növénytermesztéssel foglalkoznak, burgonyát, paradicsomot, paprikát, salátát, hagymát termelnek.

A közfoglalkoztatás támogatására a településen 98,2 M Ft áll rendelkezésre, amelynek felhasználásával 241 fő dolgozik a programokban.

13. Gesztely Község Önkormányzata

A községben 408 fő álláskereső jutott a közfoglalkoztatás keretében munkához, a felhasználható forrás 140,8 M Ft volt.

A település téli és egyéb értékteremtő, belvízelvezetés, mezőgazdasági utak rendbetétele és közút karbantartás valamint mezőgazdasági programban is rész vesz. Hirdetőtáblák, utcanév táblák, virágládák és köztéri szemetes tárolók készítése mellett konyhakerti növények termesztésével is foglalkoznak a közfoglalkoztatottak.

14. Harsány Község Önkormányzata

Harsány évek óta a mezőgazdasági programból veszi ki a részét elsősorban, a településen megtermelt zöldségek a helyi iskola konyháján kerülnek feldolgozásra. A programon belül tartanak még sertéseket is, amelyeket szintén helyben dolgoznak fel. A helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás keretében a településen kialakított só barlang kibővítésével foglalkoztak, a kiállításon ezt is bemutatták. Részt vesznek a belvíz-elvezetési programlábban is.

A településen 244 fő közfoglalkoztatott dolgozik a programok megvalósításán, a rendelkezésre álló forrás 108,8 M Ft.

15. Bükkszentkereszt Község Önkormányzata

A közfoglalkoztatás támogatására a község számára 23,9 M Ft állt rendelkezésre, amely összeg felhasználása 140 fő közfoglalkoztatásba vonását biztosította.

Az egyéb értékteremtő program keretén belül a településkép javítását szolgáló elemek gyártása folyt: utcabútorok, útjelző táblák készítése.

16. Bőcs Nagyközség Önkormányzata

Bőcs Nagyközség Önkormányzata az általános hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program mellett mezőgazdasággal foglalkozik a Miskolc Kistérség Többcélú Társulásán belül. A fő termékeket a konyhakerti növények adják, mint burgonya, sütőtök, és vöröshagyma.

A programok támogatását 157,1 M Ft biztosította, és ez 415 fő közfoglalkoztatásba vonását tette lehetővé.

17. Miskolc Kistérség Többcélú Társulása

Fóliasátras termeléssel nagy területen zöldségeket termelnek, melyek Miskolc közétkeztetési konyháira kerülnek. Őshonos mangalicatenyésztéssel is foglalkoznak, az állatokat szintén miskolci konyhákon dolgozzák fel.

A társulás tagjai közül a kiállításon önállóan is bemutatkozott Sajókeresztúr, Berzék, Sajóhídvég, Bükkszentkereszt, Bőcs és Miskolc település.

A közfoglalkoztatás támogatására a kistérség többcélú társulása 1 milliárd 106 millió forinttal gazdálkodott, és ennek eredményeképpen 1723 fő közfoglalkoztatott munkavégzését oldotta meg.

18. Miskolc Megyei jogú Város Önkormányzata

Miskolc város képviseletében kiállított a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., a Miskolci Közintézmény Működtető Központ valamint a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt, Miskolci Agrokultúra kft.

A közfoglalkoztatók legfontosabb tevékenység:

A Búza téri bio piac alapjainak lerakása, a Miskolci Vadaspark madártavának megújítása, újabb kifutó kialakítása. A gyepmesteri telepen lévő férőhelyek bővítése, valamint szociális hely kialakítása. (VGV)

A miskolci, önkormányzati közintézmények kárpitos bútorainak felújítását végzik a helyi sajátosságokra épülő program keretein belül. (MKMK)

Helyi sajátosságokra épülő programon belül a fészekrakós bérlakások felújítását végzik, a kiállításon is ezt mutatták be. (MIK)

Miskolc város 2,7 milliárd forint közfoglalkoztatási támogatással 7 471 fő álláskereső foglalkoztatását biztosította.