Kazincbarcikai járás

A 342 km2 területen elhelyezkedő Kazincbarcikai járáshoz 22 település tartozik. A lakónépesség száma a járásban 65 823 fő.

1. Kurityán Község Önkormányzata

A település 2012-től vesz részt a Startmunka programokban, az elmúlt években mezőgazdasági, értékteremtő, belvíz és közút programokat működtetett sikeresen.

2014-ben mezőgazdasági, két értékteremtő és közút programokat indítottak, összesen 170 fő bevonásával, melyből jelenleg is folyamatban van három program.

A projektek indításához az évben összesen 141.305.174,-Ft bér és járulék valamint közvetlen költség támogatást kaptak.

Az idei évi eredményeikről nagyvonalakban elmondható, hogy a mezőgazdasági projektben termelt zöldségféléket (paradicsom, zöldbab, szárazbab, cékla, répa, stb.) és gyümölcsféléket (birsalma, alma, szilva, csipke, stb.) sokrétűen feldolgozzák, paradicsomlevet, ketchupot, lekvárokat, gyümölcsleveket készítenek, melyeket elsősorban a helyi konyhán használnak fel.

2. Nagybarca Község Önkormányzata

Nagybarca a kezdetektől, 2012-től pályázik a Startmunka mintaprogramokra, az évek során mezőgazdasági és értékteremtő programokban foglalkoztatták a település álláskereső lakosságát.

Az idei évben is a mezőgazdasági és két értékteremtő programban vesznek részt, összesen 55 fő alkalmazásával. Mindhárom program jelenleg is fut.

2014-ben a projektek bérköltségéhez és közvetlen költségéhez mindösszesen 49.861.984,-Ft támogatást kaptak, melynek segítségével a mezőgazdasági projekthez nélkülözhetetlen gépvásárlásokon és anyagköltségen kívül az értékteremtő projekt keretében is több önkormányzati épületet újítottak fel, tették raktározásra, tárolásra, és a mezőgazdasági termékek feldolgozására alkalmas helyiséggé.

Jelentős a mezőgazdasági projektjük, az évek során a megtermesztett zöldségekből, gyümölcsökből előállított termékeket (pl. szilvalekvár, csipkebogyólekvár, savanyúságok, stb.) magas színvonalra fejlesztették.

3. Rudolftelep Község Önkormányzata

A település a Startmunka mintaprogramok kezdetétől aktív szereplője a programoknak, a mezőgazdasági és értékteremtő projekteken kívül a belvíz és a közút programokban is részt vettek az évek során.

2014-ben mezőgazdasági, három értékteremtő és egy közút programban foglalkoztatnak összesen 133 főt. Jelenleg a mezőgazdasági, a közút és egy értékteremtő programjuk folyik.

Az öt startmunka programhoz bérköltség és közvetlen költség támogatásként összesen 102.918.504,-Ft-ot kaptak, melyet eszközvásárlásra, anyagbeszerzésre is fordítottak a település lakhatóbbá, szebbé tétele érdekében. A mezőgazdasági programokban termelt zöldségek, gyümölcsök feldolgozásán túl a település vezetésének legfontosabb célja az elöregedett kistelepülés intézményeinek, közterületeinek felújítása a kor elvárásainak megfelelően, a lakosság megelégedettségére. A település a Startmunka programokban elért sikeréért 2013-ban miniszteri dicséretben részesült.

4. Múcsony Nagyközség Önkormányzata

A közfoglalkoztató a kezdetektől aktív részese a startmunka programoknak, de a hagyományos, illetve a téli átmeneti közfoglalkoztatásból is kiveszi a részét. Nagy tervekkel, előrelátóan kezdték 2012-ben a mezőgazdasági és az értékteremtő projektjeiket, és az évek során a stratégiai gondolkodásuknak köszönhetően a legnagyobb fejlesztéseket és sikereket elért, valamint a legnagyobb létszámot foglalkoztató településeink közé tartozik.

Az idei évben mezőgazdasági, és két értékteremtő projektjüket támogattuk, melyek segítségével 180 fő számára tudtak munkalehetőséget, megélhetési lehetőséget biztosítani. A projektjeik jelenleg is folyamatban vannak.

A támogatás segítségével 2014-ben összesen 164.264.161,-Ft forráshoz jutott az önkormányzat, melyet bérköltség és közvetlen költségek finanszírozására fordíthattak. A mezőgazdasági projektjükben a zöldség,- és gyümölcstermesztésen túl gombatermesztéssel és virágneveléssel is foglalkoznak, illetve tojótyúkok tartásával az állattartásból is kiveszik a szerepüket.

A távlati terveik között szerepel a tésztagyártás és tojástermelés révén önfenntartóvá válni, ennek érdekében az értékteremtő projektjeiket úgy építették fel, hogy a tyúktartásra alkalmas épület és a tésztagyártáshoz szükséges helyiségek kialakítását, a gépek beszerzését a tavalyi évben és az idén is e programok segítségével valósították meg. Értékteremtő tevékenységeik között szerepelnek továbbá az asztalosipari munkálatok, a varrodai tevékenység, hímzés is.

A település a Startmunka programokban való eredményességért 2013-ban miniszteri dicséretben részesült.

5. Szuhakálló Község Önkormányzata

Szuhakálló Község a START munka bevezetése óta aktív részese a kirendeltségi projekteknek. Az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó programon kívül már valamennyi projektláb lehetőségének kihasználásával élt.

Az idén mezőgazdasági és két értékteremtő programokban tevékenykedtek, összesen 69 fő foglalkoztatásával. Jelenleg is folyamatban van két projektjük. A programok beindításához, működtetéséhez 2014-ben összesen 51.654.683,-Ft bérköltség és közvetlen költségtámogatást kaptak.

2014. évben a mezőgazdasági projektet folytatva, közel 8 hektáron végeznek munkálatokat. A korábbi években telepített fehérakác ültetvény folyamatos gondozása, ápolása mellett fóliasátras konyhakerti növénytermesztéssel, ezek tartósításával is foglalkoznak. Ez évben tojóállomány beállítása is megvalósult. A megtermelt növényeket saját üzemi konyhán használják fel.

Idén két értékteremtő projektet indítottak, melyekben betonelemeket, oszlopokat, kerítéselemeket gyártanak, illetve építenek be a település közintézményei számára. Ezek mellett a Sport udvar felújítása is megvalósult.

6. Berente Község Önkormányzata

Berente Község a kezdetek óta résztvevője a START munka programnak. 2014. évben nem önkormányzati szinten, hanem két önálló szervezet keretén belül nyújtotta be pályázatát.

Két értékteremtő és két mezőgazdasági program indításával összesen 101 fő álláskereső számára biztosítanak munkalehetőséget. Jelenleg három program folyamatban van.

A programok megvalósulásához összesen 90.892.221,-Ft támogatást folyósítottunk, ebből az alkalmazottak bérköltségét, valamint tárgyi eszközök, anyagok beszerzését finanszírozzák.

A Berentei Műszaki Ellátó Szervezet az értékteremtő projektek megvalósítója. Ennek keretén belül ligeterdősítést végeztek, hulladékgyűjtő edényeket, utcabútorokat készítettek, a település közterületeit virágosították, szépítették.

A Berentei Település Gondnokság működteti a mezőgazdasági programokat. Idei két projektjük közül az egyikben növénytermesztés és állattartás, a másikban erdőtelepítés szerepel elvégzendő feladatként. A település a körzetünkben elhíresült a mangalica állomány tartásáról, a program keretében az egyedszám növelése, valamint a tartáshoz szükséges ólak, karámok felújítása, karámrendszerek, villanypásztor rendszerek, szociális helyiségek kialakítása valósult meg.

Berente Község volt a házigazdája és szervezője a 2014. évi a II. Startmunka Termékbemutató és Vásárnak, mellyel ismételten bizonyította elkötelezettségét a programok megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseivel, példaként szolgálva a települések többsége számára.

7. Ormosbánya Község Önkormányzata

Az önkormányzat a mintaprogramok indulása óta évről-évre nagy létszámmal vesz részt a közfoglalkoztatásban. A folyamatosnak számító mezőgazdasági program mellett értékteremtő, belvíz és közút programokban is részt vett.

Idén a mezőgazdasági projektet és három értékteremtő programot bonyolítanak, összesen 192 fő alkalmazásával. Jelenleg két programjuk fut.

A 2014-es évben összességében 155.353.617,-Ft támogatást kaptak, melyet a mezőgazdasági program folytatására, varroda kialakítására, betonelemgyártó üzem létrehozására, illetve önkormányzati tulajdonban lévő épület felújítására, telephely kialakítására használtak fel.

A mezőgazdasági program keretében a 2012-es indulás óta évről-évre nagyobb területen termelnek fehérakácot, illetve szántóföldi és fóliaházas növénytermesztést folytatnak.

Idén került kialakításra egy kisebb varroda, melyben terítőket, székhuzatokat, függönyöket, ágynemű huzatokat, törlőkendőket, törölközőket és zászlókat varrtak a saját intézményeik részére.

A betonelem-gyártás keretében járdalapokat és mederburkoló elemeket, térkövet, kerítésoszlopokat készítettek, melyeket a későbbiekben a belvíz és közút programoknál hasznosítanak majd.