Encsi járás

A 379 km2 területen elhelyezkedő Encsi járáshoz 29 település tartozik. A lakónépesség száma a járásban 21 783 fő.

1. Novajidrány Község Önkormányzata

A kistérségi startmunka mintaprogramok indulása óta sikeresen szerepel a közfoglalkoztatási programok megvalósításában. A település eddig mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő, valamint belterületi közutak karbantartása programokban vett részt, ezzel csak az elmúlt két évben összesen 367 fő álláskereső számára biztosított átmeneti munkalehetőséget.

2014. évben a közfoglalkoztatási bérekhez és a közvetlen költségekhez összesen 126,7 MFt támogatásban részesült a település, és ennek eredményeképpen 2014. évben október 31-ig összesen 158 fő foglalkoztatására került sor.

Az önkormányzat a mezőgazdasági programelem területén kimagasló eredményeket ért el, mellyel országos szinten is elismerést szerzett. A növénytermesztés 8,2 ha területen folyik. A megtermelt mezőgazdasági termények: káposzta, kelkáposzta, kukorica, karfiol, burgonya, hagyma, zöldborsó, árpa, továbbá jelenleg 4 hektár területen van folyamatban bozótirtás, ahol csipke termesztést terveznek megvalósítani. A rendelkezésre álló gépek, berendezések, valamint a mezőgazdasági termények tárolásához és az állattartás feltételeinek biztosításához (4 db sertés koca vásárlása és a szaporulat elhelyezése) ingatlant vásároltak, melynek a rendeltetésnek megfelelő átalakítását szintén a támogatásból valósítják meg.

2. Szemere Község Önkormányzata

2014. évben a különböző programokban összesen 116 fő dolgozott a közfoglalkoztatásban. Támogatásként 70, 6 MFt-tal gazdálkodnak a mezőgazdasági,a téli és egyéb értékteremtő, a belvízelvezetési és közúthálózat javítása programokban.

Értékteremtő közfoglalkoztatás keretében tésztakészítés, tartóshasználatba kapott földterület tisztítása (30 ha), ágaprítékok előállítása, virágláda készítése, buszmegálló építése zajlik.

Mezőgazdasági programban 16 hektáron gabonát, 2 hektáron zöldséget termesztenek, valamint tojótyúkot és sertéseket tartanak.

3. Méra Község Önkormányzata

2014. október 31-én 4 programban 131 fő közfoglalkoztatott dolgozik. 2014. évben összesen 244 fő vett részt közfoglalkoztatásban, a 119,6 MFt támogatásnak köszönhetően a mezőgazdasági, a téli és egyéb értékteremtő valamint a közúthálózat javítása programokban.

Értékteremtő közfoglalkoztatás keretében tésztakészítés, munkáskesztyű készítés, utcabútor készítés, műhely építés zajlik.

Mezőgazdasági programban gombát, takarmányt, olajtököt termesztenek, valamint sertést és juhokat tenyésztenek.

4. Ináncs Község Önkormányzata

a korábbi években is, ha lehetőség adódott, előnyben részesítette az értékteremtő közfoglalkoztatást. Úttörője volt az új típusú közfoglalkoztatás keretében szervezett közfoglalkoztatásnak, mely lehetőséget teremt a település álláskeresői számára az értékteremtő és a közösség érdekében végzett hasznos tevékenységek folytatásához.

A település által szervezett közfoglalkoztatás a 2012-2013 években és jelenleg is rugalmasan igazodik a településen felmerülő közfeladatokhoz. Az elvégzett tevékenység jelentős segítséget nyújt az Encsi kistérségben található település számára, a helyben keletkezett foglalkoztatási problémák megoldására, a segélyezett emberek életszínvonalának javítására, valamint a településen élők életkörülményeinek javítására egyaránt.

Jelenleg kistérségi startmunka mintaprogramban foglalkoztatott létszám: 156 fő, rendelkezésre álló pénzügyi forrása 164,4 MFt

A mezőgazdasági tevékenység keretében, takarmánykukoricát, őszi búzát, burgonyát, szárazbabot, az öntözhető területeken pedig csemegekukoricát, zöldségnövényeket termesztenek. Kora tavasszal a fűthető fóliasátorban palántaneveléssel is foglalkoznak. A növénytermesztés során a termékek egy része alapanyagként kerül felhasználásra és értékesítésre, másik része pedig az állattartás takarmányszükségletét fedezi. Az állattartás 2 fő területre oszlik: tojótyúkok tartása tojástermelésre, és sertések hizlalása. A sertéshús mennyisége egyelőre a konyha alapanyag szükségleteit fedezi.

Téli és egyéb értékteremtő programban folyik a tésztagyártás, melynek során a mezőgazdasági programban előállított tojás felhasználása történik.

Az előállított termékek, különféle ízesítésű kalácsok, derelye, pogácsa és sütemények elsősorban a gyermekétkeztetésben kerülnek felhasználásra.

A belvízelvezetés programban a belvízelvezető árkokat a téli és egyéb értékteremtő programelemben készített betonelemekkel burkolják.

5. Garadna Község Önkormányzata

Jelenleg kistérségi startmunka mintaprogramban foglalkoztatással érintett létszám: 67 fő, rendelkezésre álló pénzügyi forrása 56,4 MFt.

2011. évtől kezdődően folyamatosan fejlesztik és bővítik mezőgazdasági programjukat. Öntözéses technológia mellett 1 ha káposzta féle, 1 ha hagyma, 2 ha burgonya termesztést folytatnak. Az állattenyésztés takarmány szükségletének kielégítésére 2 ha területen kukoricát termesztenek. A hideg fóliasátrakban a palántanevelés mellett, paprika, paradicsom, és uborka termesztést is végeznek. Az igényesebb kultúrák művelésére alkalmatlan területeken, kb. 1 ha-on cirokot termesztenek és folyamatosan feldolgozva seprűket készítenek, immár második éve. A megkezdett állattartási programjukat tovább kívánják bővíteni anyakocák beállításával, az sertések mellett tojótyúkok tartása is megvalósul.

Téli és egyéb értékteremtő program keretén belül száraztésztákat is készítenek, melyhez mezőgazdasági programban előállított tojást használják fel.

Az elkészített száraztészta egy részét az iskola konyhája hasznosítja, a felesleget pedig a helyi lakosoknak értékesítik. Minden keletkezett bevételt a programba visszaforgatnak. A kürtőskalács sütés teszi lehetővé, hogy a gyermekétkeztetésbe bekerülhessen egy drága, és közkedvelt kalács. A tésztagyártási programjuk további termékei a derelye, pogácsa és sütemények.

6. Hernádszentandrás Község Önkormányzata

A település a közfoglalkoztatási program keretén belül 125,9 MFt támogatásban részesült. 2014. október 31-ig, és ennek eredményeképpen a mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő és helyi sajátosságokra épülő programokban összesen 129 fő közfoglalkoztatott megélhetését biztosítják.

Mezőgazdasági programjának keretében kimagasló eredményeket ér el a biogazdálkodással. 5000 m2-en gyümölcsfákat telepítettek, 10,5 ha területen fűszernövénykertet alakítottak ki, szaporították, burgonyát, napraforgót, kukoricát, árpát termesztettek. Gyógynövényeket gondoznak, mint például: bodzát, kökényt, csipkét, szezonálisan gyűjtik és feldolgozzák. Sikerült öntözőrendszerüket bővíteni, traktort és kis értékű tárgyi eszközöket beszerezni.

A helyi sajátosságokra épülő programjában energiaültetvény telepítését, gondozását, komposztládák valamint faapríték előállítását, gazdaudvar kialakítását, 5000 m2-en akácos kivágását, aprítékként való előkészítését valósították meg.

A téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatási program vonatkozásában baromfi-, szárnyas tartásához ólak, szabadtéri kifutók kialakítását, mobil rendezvénysátrak, kordonok készítését, köztéri bútorzatok gyártását, épület átépítését célozták meg raktározás, csomagolás, feldolgozás, tartósítás korszerű feltételeinek megteremtésére.