Edelényi járás

A 718 km2 területen elhelyezkedő Edelényi járáshoz 45 település tartozik. A lakónépesség száma a járásban 34 012 fő.

1. Edelény Város Önkormányzata

A város a kistérségi startmunka mintaprogramban összesen 45 fő közfoglalkoztatottat alkalmaz.

A mezőgazdasági programelemben 25 fő dolgozik, ahol 5 hektár területen burgonya, bab, hagyma termelése valósult meg. A megtermelt termények teljes egészében az önkormányzat tulajdonában álló közétkeztetést megvalósító konyhán került felhasználásra. Fóliasátor felállítását tervezik, amiben primőr áruk termelésének lehetőségét teremtik meg

A téli és egyéb értékteremtő programban 20 fő közfoglalkoztatott vesz részt, munkájuk eredményeképpen megújultak a buszmegállók, új köztéri padokat, szeméttárolókat készítettek, és a vásártéren árúsító standok felállítására került sor.

A városban az értékteremtő közfoglalkoztatás támogatására 32,4 M ft áll rendelkezésre.

2. Szalonna Község Önkormányzata

Az önkormányzat a kistérségi startmunka mintaprogram téli és egyéb értékteremtő programelemében már két éve foglalkozik betonelemek, térkövek gyártásával. A legyártott elemeket a járdák és belterületi utak felújítása során használják fel.

A program kivitelezésében 50 fő közfoglalkoztatott vesz részt a rendelkezésre álló pénzügyi forrás 25,8 M Ft.

3. Szendrő Város Önkormányzata

A városban a GAMESZ szervezi és irányítja a közfoglalkoztatási feladatokat. A programok megvalósításban 294 közfoglalkoztatott vesz részt, a rendelkezésre álló 229,5 M Ft hatékony felhasználásával.

A kistérségi startmunka mintaprogramok közül részt vesznek a mezőgazdasági, a téli és egyéb értékteremtő, a helyi sajátosságokra épülő, a belvízelvezetés, a mezőgazdasági utak rendbetétele, a belterületi utak karbantartása programelemekben.

A mezőgazdasági programjuk a legjelentősebb, ahol a szabadföldi és fólia sátras növénytermesztés mellett állattartással (sertés tojótyúk) is foglalkoznak. A megtermelt alapanyagok a helyi közétkeztetésben kerülnek felhasználásra, de szociális szövetkezet létrehozásával az értékesítési láncot is ki szeretnék alakítani.

A többi értékteremtő programban térköveket, betonelemeket gyártanak, dróthálót készítenek, kékfestő terméket állítanak elő.

4. Tornanádaska Község Önkormányzata

A település a kistérségi startmunka mintaprogram mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő valamint az illegális hulladéklerakók felszámolása programelemekben vállalt feladatokat. Összesen a programokban 157 fő közfoglalkoztatott dolgozik, a rendelkezésre álló forrás 99,1 M Ft.

A mezőgazdasági tevékenység során fóliasátras és szabadföldi növénytermesztés, nyúltenyésztés folyik, a téli és egyéb értékteremtő programban térkő, köztéri virágládák, utcanév táblák, hulladékgyűjtő edények készítését valósítják meg.

5. Hídvégardó Község Önkormányzata

A község a kistérségi startmunka mintaprogramot 60 fő közfoglalkoztatott munkájával, 53 M Ft támogatás igénybevételével valósítja meg.

Hidvégardói komplex mg-i program elsődleges célja, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az Önkormányzat által üzemeltetett, de 4 település igényeit kiszolgáló helyi konyha számára megtermelje a legszükségesebb konyhakerti növényeket - a késő őszi, és téli időszakra is A zöldségfélék tartósításával lecsót, paradicsomlét, tölteni való paprikát, céklát és különféle savanyúságokat állítanak elő. 2013 végén megkezdték a sertés hizlalást és ennek végtermékeként sertéshús előállítását.

A helyi sajátosságokra épülő programban a tájházhoz kapcsolódó gépbemutató színt alakítanak ki. 

6. Boldva Község Önkormányzata

Az önkormányzat 4 Kistérségi startmunka mintaprogramban vesz részt. A mezőgazdasági, a helyi sajátosságokra épülő, a téli és egyéb értékteremtő, és a mezőgazdasági utak rendbetétele programelemekben 97,5 M Ft támogatással 112 fő foglalkoztatása valósult meg.

A mezőgazdasági programban konyhakerti növénytermesztéssel, gyógy- és dísznövények termelésével foglalkoznak, a helyi sajátosságokra épülő projektben a Monostor tér felújítása valósul meg.

A téli és egyéb értékteremtő programban fából készült köztéri bútorok gyártása és kihelyezése történik.