Immár 26. alkalommal vehettek részt kiállítók és látogatók Baranya megye legrangosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításán és vásárán. A hétvégén zajlott Szentlőrinci Gazdanapokon a Baranya Megyei Kormányhivatal különdíját az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ) kapta.

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány nagy sikerű rendezvényének célja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar erősítése, a hazai termékek bemutatása, továbbá – a szakmai közönség mellett – a családok számára is érdekes, az agráriumhoz, a mezőgazdasághoz, illetve annak hagyományaihoz köthető programok biztosítása. A Szentlőrinci Gazdanapok sikerét a kiállítók száma is mutatja, mely évek óta stabilan 400 körül mozog, a látogatók száma pedig a 25 000 főt is eléri.

Fotó: DittrichÉva

A rendezvényen – több kitüntetés mellett – a Baranya Megyei Kormányhivatal szakmai különdíját is átadták. Az idei évben az elismerést az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségének képviseletében Tiboldi László alelnök vette át dr. Horváth Zoltán kormánymegbízottól. Az 1800 gazdálkodót, mezőgazdászt számláló szövetséget egész Erdély területéről, 21 gazdaegyesület összefogásával hozták létre. AZ EMGESZ célkitűzése a falugazdász-hálózat létrehozása, a gazdakataszter felállítása, az agráriumon belüli közös gondolkodás és cselekvés, valamint a családi, kis és közepes méretű gazdaságok érdekeinek képviselete. Tevékenységében pedig fontos szerepet tölt be a magyar kormány határon túli gazdaságfejlesztési terveiben való részvétel is.