Az idei esztendő az áldozatsegítés éve, ennek jegyében nyílt meg a baranyai megyeszékhelyen az ország negyedik áldozatsegítő központja. Az eseményen Varga Judit igazságügyi miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy a zéró tolerancia jegyében határozottan és hatékonyan lépjen fel az erőszak valamennyi formájával szemben.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az állam civil és egyházi partnereivel együtt széles eszköztárral rendelkezik az erőszakos cselekmények áldozatainak megsegítésére, a jogi és pszichológiai támogatástól kezdve a kártalanításon át a védett szálláshelyek biztosításáig.

– Ugyanakkor továbbra is célunk ennek folyamatos bővítése és fejlesztése. Ennek egyik új mérföldköve, hogy Budapest, Szombathely és Miskolc után ma ünnepélyes keretek között megnyitottuk a Pécsi Áldozatsegítő Központot – tette hozzá Varga Judit, aki arról is beszélt, hogy kapcsolati erőszak elleni küzdelem tipikusan olyan ügy, ahol a politikai játszmáknak nincs létjogosultsága, hiszen a valódi cél az, hogy ne kelljen egyetlen felnőttnek és gyermeknek sem félelemben élnie.

A rendezvényen dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, a most megnyílt pécsi központ is jól mutatja, hogy a kormány szívesen működik együtt a helyiekkel minden olyan dologban, amely az itt élő embereket szolgálja. Kiemelte: csak összefogással lehet intézményt, partnerséget és jövőt építeni.

Őri László, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, szimbolikus jelentőségű, hogy az Áldozatsegítő Központ a város főterére került, ezzel is azt üzenve, hogy a kapuja nyitva áll minden segítségre szoruló ember előtt.

A megnyitóval egy időben indult el a vansegitseg.hu weboldal is, amelyre folyamatosan kerülnek fel az áldozatsegítéssel kapcsolatos fontos információk. Emellett az országosan elérhető, éjjel-nappal hívható, ingyenes segélyhívó számon (06 80 225 225) mindenki tájékozódhat arról, hol kaphat a lakóhelyéhez legközelebb segítséget.